Suomen Henkilöstöasiantuntijat, jotta työ saa tekijänsä!
5.5.2020

Kilpailuta rohkeasti

Yrittäjälle on itsestään selvää, että hänen asiakkaansa kilpailuttavat palvelun- ja tavarantuottajia. Yrittäjä käyttää huomattavan osan ajastaan vastatessaan tarjouspyyntöihin ja pyrkiessään vahvistamaan tilauskantaansa. Markkinataloudessa yleensä paras tarjous johtaa kauppaan eikä yrittäjä ole siitä lainkaan pahoillaan. Se on pelin henki. Vaikka paras ei välttämättä ole aina halvin, se voi olla laadukkain ja siten pitkässä juoksussa tuottoisin.

Kysymys kuuluukin, kuinka usein yrittäjä kilpailuttaa omia hankintojaan? Hänellä voi olla alihankkijoita, tavarantoimittajia, vuokranantajia tai muita palveluntuottajia, joita ilman firma ei pyöri. Ehkä vaikuttaa itsestään selvältä, että esimerkiksi pakolliset vakuutukset hankitaan sellaiselta vakuutusyhtiöltä, joka tarjoaa paitsi edullisen, myös riittävän kattavan turvan. Vai onko yrittäjällä tapana hyväksyä ensimmäinen tarjous ensimmäiseltä vakuutusyhtiöltä vain välttääkseen kilpailuttamisen vaivan? Hakeutuuko hän kiireessään ensimmäisiin vapaana oleviin toimitiloihin vai pyrkiikö hän kartoittamaan muitakin vaihtoehtoja löytääkseen hinta-laatusuhteeltaan parhaat tilat toiminnoilleen? Tarttuuko hän mukavuudenhalussaan ensimmäisen alihankkijan tarjoukseen vai kyseleekö hän muualtakin? Voidaan ajatella, että miksi yrittäjä ei sallisi itselleen samaa kustannustehokkuutta, minkä hän sallii omille asiakkailleen.

Mietitkö mitä työllistäminen maksaa?

Työvoiman ulkoistaminen voi olla järkeenkäypä vaihtoehto silloin, kun työntekijätarve lisääntyy merkittävästi esimerkiksi sesongin kynnyksellä tai työvoimantarve on muutoin lyhytaikainen. Tällöin työntekijä voidaan vuokrata muualta siksi aikaa kun tarvetta on. Työvoiman ulkoistaminen voi houkutella silloinkin, kun palkkakuluista ja sivukuluista vielä selvittäisiin, mutta sairasloma-ajan palkka, loma- ja arkipyhäkorvaukset, vakuutukset ja työterveyshuollon kulut eivät hirveästi houkuttele. Tällöin huojentava tieto on, että henkilöstöpalveluyritys huolehtii palkan päälle tulevista kustannuksista.

Kilpailuttaminen on sallittua myös työvoiman vuokraamisen yhteydessä. Kustannustietoinen yrittäjä osaa kyllä laskea, minkä henkilöstöpalveluyrityksen tarjous on kokonaisuudessaan laadukkain. Kysymys kuuluukin, kuinka usein yrittäjä kilpailuttaa omia henkilöstöhankintojaan? Tarttuuko hän ensimmäisen vuokrafirman tarjoukseen vai kyseleekö tarjouksia muualtakin? Vimeistään silloin kun tuntuu, että työvoima kustantaa kultaharkkoja, kannattaa kartoittaa laajasti, millaisilla kustannuksilla ja toimitusehdoilla työvoimaa tarjotaan.

Kysy tarjous Suomen Henkilöstöasiantuntijoiden palveluista täältä.

Mikko KoivumäkiAvainsanat: , , , ,