Työhaastattelu 2/2: Jännittääkö työhaastattelu?
Muista tärkein – jännitys häiritsee eniten itseäsi. Usein se ei edes näy muille ulospäin. Jännitys voikin olla voimavarasi, sillä se on kuin luonnon oma doping. Jännitys virittää meidät positiiviseen taisteluvireeseen ja auttaa meitä pääsemään parhaimpaan suoritukseen.
Nämä asiat helpottavat jännitystä
1. Asenne
Kun saat kutsun työhaastatteluun, haastattelija on jo tehnyt päätöksen, että sinä olet sopiva kyseiseen työpaikkaan. Haastattelun avulla halutaan enää vain selvittää, kuka hakijoista on kaikista sopivin.
Älä siis lähde haastatteluun miettien, että haastateltavia on monia ja vain yksi saa paikan, joten mahdollisuutesi saada työpaikka on pieni. Sen sijaan ajattele, että olet jo haastattelijan mielestä pätevä työhön ja saat mahdollisuuden kertoa vielä tarkemmin itsestäsi ja osaamisestasi.
Jos olosi on kuitenkin epävarma, voit kohottaa itsetuntoasi kirjoittamalla ylös asioita, joissa olet taitava. Kun sinulla on asenne kohdallaan ja uskot itseesi, se näkyy myös ulospäin, eikä jännitys saa haastattelutilanteessa niskalenkkiä.
2. Avoimuus
Usein avoimuuden ajatellaan tarkoittavan sitä, että täytyisi kertoa kaikki isestään. Avoimuus kannattaa kuitenkin mieltää mahdollisuudeksi kertoa niistä asioista, joista haluat kertoa.
Valmistaudu siis haastatteluun huolella, ja mieti valmiiksi kolme argumenttia, joilla perustelet olevasi paras henkilö työhön. Mieti lisäksi yksi ominaisuus itsestäsi, jonka haluat nostaa haastattelussa esille. Valitse sellaiset pointit, joihin itse uskot, niin voit kertoa niistä uskottavasti.
Jos haastattelussa kysytään jotain, mihin et halua vastata, sinun ei tarvitse selitellä asiaa. Kiperiin kysymyksiin kannattaa vastata mahdollisimman lyhyesti jotta itsevarmuutesi ei horju. Muista, että vaikuttamisessa toteaminen on paljon tehokkaampaa, kuin selittäminen.
3. Asu
Mieti etukäteen, mitä aiot pukea päälle työhaastatteluun. Valitse sellaiset vaatteet, jotka ovat siistit, työn kuvaan ja persoonaasi sopivat sekä mukavat päällä. Kun sinulla on varma olo vaatteidesi puolesta, saat samalla itsevarmuutta koko olemukseesi ja menestyt haastattelussa paremmin.
4. Asennot
Asentovalintasi vaikuttavat vahvasti omaan mielialaasi. Asentosi vaikuttaa myös siihen, miten haastattelija suhtautuu sinuun. Jos istut jalat ristissä ja hartiat lysyssä, vaikutat epävarmalta ja tunnet myös olosi epävarmaksi.
Jos taas asentosi on avara, ryhdikäs ja jämäkkä, annat itsestäsi vahvan ja varman kuvan. Istu siis työhaastattelussa selkä suorana, jalat tukevasti lattiassa ja kädet vartalosi sivuilla, niin jännityksesi ei näy ulospäin.
5. Aitous
Usein neuvotaan, että työhaastattelussa pitää olla oma itsensä. Tämä pitääkin täysin paikkansa, mutta harvoin saat itsestäsi parhaiten irti vain hokemalla, että ”Muista olla oma itsesi!”
Aitous lähteekin pidemmän ajatteluprosessin kautta:
Sinulla on ympärilläsi paljon ystäviä, jotka viihtyvät seurassasi. Ystävillesi olet tärkeä juuri omana itsenäsi. Tämä todistaa, että olet parhaimmillasi juuri sellaisena kuin olet! Älä siis näyttele, huolehdi vain, että olet virittäytynyt positiivisesti ja muistat haastattelussa hyvät käytöstavat. Olisihan se työnantajallekin epäreilua, jos haastattelutilanteessa piiloutuisit jonkin roolin taakse ja saatuasi työpaikan käyttäytyisitkin aivan eri tavalla.
Jos sinun on vaikea hahmottaa omia hyviä puoliasi itse, voit kysyä ystäviltäsi, mitä ominaisuuksia hän sinussa arvostaa ja miten hän sinua kuvailisi. Kun tiedostat omat vahvuutesi sinun on helpompi olla aito oma itsesi haastattelussa.
Tässä muutama vinkki, jolla voit helpottaa työhaastattelu jännitystä:
- Tutustu yritykseen huolella
- Kertaa työpaikkailmoitus
- Pohdi omia vahvuuksiasi
- Ole aktiivinen ja avoin
- Harjoittele etukäteen yleisimpiä työhaastattelukysymyksiä
- Tule haastatteluun rauhallisena ja huoliteltuna
- Ajattele positiivisesti
Avainsanat: Haastatelu, Jännittää, Jännitys, Suomen Henkilöstöasiantuntijat, työhaastattelu, Työhaastattelu jännitys, työhastatteluun